Jak vyhodit 30 000 Kč aneb. 205 m/s
ÚvodPár tatínků Masaryků bylo nazbyt a tak jsem se rozhodl (ostatně jako vždy) pořídit další zbraň, ale ne ledajakou, alespoň tak 200 m/s a neměl to být manuál. Ano je to dost “prasácký”, ale u odstřelovací pušky mi to nevadí. Rozpočet byl něco přes 30 000 Kč, tak jsem se pustil do práce.
Výběr zbraněPůvodně bylo v plánu SVD od Real Sword, ale to nakonec nevyšlo. Hlavně protože náhradní mech se dá koupit jen originál Real Sword, má to 4. kola atd. Prostě vzpomněl jsem si jak toužím po mechaboxu RetroArms (což se u mě vyvinulo když jsem ho poprvé vyděl) a ten bych do SVD nedal).
Takže jsem se rozhodl (i přes svůj odpor proti zbraním ze západního bloku) pro zbraň platformy AR-15. Kdysi dávno jsem viděl na jedné akci něco od GP o čem mi bylo řečeno že je SR15. No a při surfování po “GPčkách” po Anareusu jsem to vyděl, byla to M4 NAVY. Cena činila zhruba 13 500 Kč, takže s tím nebyl problém. Konec konců je to nejrozšířenější platforma na airsoft v Česku (AR-15). Takže nebylo o čem přemýšlet a vzal jsem ji. Vzhledem k tomu že jsem nikde nenašel recenzi na tuto zbraň pokusím se ji alespoň krátce popsat zde.
ZevnějšekProstě nádhera, žádný ring mezi tělem a předpažbím (ty kroužky přímo nenávidím). Tělo je velice pevné (na lower i upper receivru drží magnet takže to nebude slitina) a absolutně nic se kromě pažby v základu nekývá (ale zde stačí dotáhnout šroub). A zde se dostáváme k vůbec největšímu problému této zbraně, kompartment baterie. Je v atypické pažbě kam se vejde jen tyčová baterie NIHM, žádnou tyčovou li-pol se slušným výkonem jsem tam nedostal. Jediné co se tam vlezlo je procesorovka, ale navzdory tomu velice kvalitní zpracování.
Zbraň má opravdu dlouhé předpažbí (a mnohem delší hlaveň) se čtyřmi lištami (horní je spojena s tou na těle). Se zbraní dostanete 2. krytky na lišty, rychloupínací montáž na optiku (nejlepší co jsem kdy viděl) a kopie optiky Leupold M3 s podsvícením a štelovaním bez šroubováku. Tato optika je něco neuvěřitelného zde bychom se mohly hádat (takže si všechny komentáře na tuto část vyprošuji), ale podle prodavače z Anareusu a po chvíli i mě je toto nejlepší optika na AS zbraň jaká je na trhu, protože zde bych kvalitu opravdu byl ochoten srovnat s původní verzí.
Vnitřek v základuToto nemohu moc posoudit, protože jsem ze zbraně nevystřelil v základu jedinou ránu, ale pokusím se. Píst je s polovičním ozubením a zdá se být odolný, kola patří do koše (standart GP), motorek je standart GP (vysokorychlostní) s nekonvenčním způsobem uchycení kabelů, ty se zde přišroubovávají. A nakonec mechabox je ZnAl standardní GP. Pouze dodám že zbraň má v základu konektory Dean a nejlepší základní kabeláž co jsem kdy viděl, což je překvapení.
UpgradeNakoupil jsem následující díly v Morrisu, Anareusu a BASu
Válec plný (ASG ultimate)
Hlava válce V.II (ASG ultimate)
Hlava pístu hliníkovou (ASG ultimate)
Píst s celotitanovým ozubením (RetroArms)
Ozubená kola superzátěžová 24:1 (ASG ultimate)
Motorek U3000 Infinity (ASG ultimate)
Hliníkový mechabox V.II (RetorArms)
Pružina M170 (Guarder)
Hop up komora (ProWin)
Hop up gumička (Systema)
Spoušťové kontakty (GP)
Hlaveň 6.02 550mm (DeepFire)
Procesorovka advanced extreme s univerzální kabeláží (Jefftron)
Ramínko podavače (SHS)
Kulisa přepínače (SHS)
Ložiska kluzná ocelová (SHS)
Měděnou trysku (Morris)
Speed trigger M4 typ A (RetroArms)
ProblémyV mechaboxu neseděla hlava válce (upraveno pomocí epoxidu “tekutého kovu”)
Auto pojistka (30A) občas sama od sebe praskla (zbraň bez pojistky)
Mechabox je nízký a kola byla vysoká, bylo nutno zbrousit ložiska
Korpus pístu bylo nutné upravit
Kulisa přepínače drhla (nutné zbroušení)
Mechabox byl vyosen (nutné vypodložení)
Motorek neseděl v pažbičce a pastorek špatně zabíral (zbroušena pažbička)
Kvůli tvaru mechaboxu není možné nasadit krytku vyhazovače (ale to mě netrápí)
StřelbaJedním slovem úžas. Po řádném seřízení optiky a hop upu jsem schopen na 15 metrů (delší zahradu nemam) trefit terč o velikosti 3x6 cm a to již první ranou. Zbraň fouká něco mezi 125-130 m/s s 0.45 kuličkami což je opravdu výkon, takže s 0.20 dávám 201 m/s a to už si opravdu zasluhuje přezdívku Prasokvér. Zbraň jsem ještě přenastavil aby namísto full auto střílela pouze 3. rané dávky a i to zřídka použiji. Kvůli tomuto kupuji MP5K jako sekundární zbraň. Protože když jsem se nechal od kamaráda trefit tak na 15 metru mi to udělalo krvavé zranění i přes uniformu. Takže vím že se určitě zvedne mnoho odporu, že je to moc, ale vězte že na kratší vzdálenost než 30 m s tímhle nestřílím. Abych to zakončil pocit ze střelby je užasný a svou silou a přesností je to v airsoftu opravdu nevídaná zbraň. A pokud máte pár desítek tisíc nazbyt a víte jak se s
tím chovat, běžte to toho!
Příloha:
P1014251.JPG [ 1.77 MiB | Zobrazeno 23031 krát ]
Příloha:
P1014254.JPG [ 1.89 MiB | Zobrazeno 23031 krát ]
Příloha:
Poznámka: Pažba i s kapsou na baterii
P1014255.JPG [ 1.87 MiB | Zobrazeno 23031 krát ]
Příloha:
Poznámka: Vyhazovací okénko
P1014256.JPG [ 2.08 MiB | Zobrazeno 23031 krát ]